ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΕΠΟΧΗΣ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥΤην έκθεση «30 Xρόνια “Mοντέρνα” Παιδικά Παιχνίδια» του συλλέκτη Γιάννη Γιαννακάκη-Σεϊτανίδη φιλοξενεί από 1-18 Μαρτίου 2012 το Ίδρυμα Ευγενίδου και γεμίζει τους χώρους του με τα παιχνίδια που κάποιοι από εμάς, τους γονείς και τους παππούδες μας είχαν την ευκαιρία ή την τύχη, να κρατήσουν στα χέρια τους και να παίξουν άλλοτε μόνοι τους κι άλλοτε παρέα με τους φίλους, στην αυλή, ή στη γειτονιά. Η έκθεση περιλαμβάνει 170 συλλεκτικά παιχνίδια. 

Πρόκειται για αυτοκίνητα κάθε είδους, πολλά από τα οποία λειτουργούν ως τα σήμερα, από αγωνιστικά, φόρμουλες και σακαράκες έως και τα αυτοκίνητα του James Bond, τα αστυνομικά της εποχής, ακόμη και επαγγελματικά.

Αλλά δεν είναι μόνον τα αυτοκίνητα. Η έκθεση περιλαμβάνει τρένα και μοτοσικλέτες, πλοία και διαστημόπλοια. Περιλαμβάνει ακόμη αρκουδάκια και κλόουν, ζώα και κούκλες, μουσικά μαϊμουδάκια ακόμη και ανθρώπινους χαρακτήρες και επαγγέλματα.

Τα «μοντέρνα» παιχνίδια του Συλλέκτη Γιάννη Γιαννακάκη-Σεϊτανίδη μπήκαν σε πολλά σπίτια της προπολεμικής και μεταπολεμικής ιστορίας. Τότε αποτελούσαν το όνειρο κάθε παιδιού, και σήμερα, πολλές δεκαετίες αργότερα, αφήνουν στις μνήμες των ενηλίκων το άρωμα μιας εποχής που έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Μιλάμε για παιχνίδια από καλά υλικά, που κατασκευάστηκαν είτε σε οικοτεχνίες λίγο πριν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, είτε στις βιομηχανίες που τις αντικατέστησαν αμέσως μετά. Κύριες χώρες κατασκευής τους άλλοτε η Γερμανία και η Γαλλία κι άλλοτε οι ΗΠΑ κι η Ιαπωνία. Άλλα από αυτά είναι κουρδιστά, άλλα ηλεκτρικά (μπαταρίας) κι άλλα μηχανικά ή και μαγνητικά. Βασικό χαρακτηριστικό όλων τους είναι η εξαιρετική ποιότητα κατασκευής και η προσοχή στη λεπτομέρεια, στοιχεία που απηχούν τον σεβασμό προς τον τελικό καταναλωτή: τα παιδιά όλου του κόσμου. Γι΄αυτό και τα παιχνίδια αυτά αγαπήθηκαν κι επιτέλεσαν το σκοπό για τον οποίο κατασκευάστηκαν. Βοήθησαν τους ιδιοκτήτες τους να μεγαλώσουν!

Πολλά από αυτά είναι σπάνια, ενώ κάποια πολύ σπάνια, με ιδιαίτερη αξία στην διεθνή αγορά. Κι όμως όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Γιαννακάκης – Σεϊτανίδης: «η μεγαλύτερη αξία τους βρίσκεται στη χαρά που προσφέρουν απλόχερα σε όλους, μικρούς και μεγάλους».

Ο Γιάννης Γιαννακάκης-Σεϊτανίδης, λάτρης του ωραίου και της τέχνης, μαγεύτηκε πριν από είκοσι και περισσότερα χρόνια από το παιδικό παιχνίδι. Αφιέρωσε πολύ από τον προσωπικό του χρόνο, το παρακολούθησε και το αναζήτησε στις αγορές του κόσμου. Τα κομμάτια της συλλογής που απέκτησε δεν έμειναν κλειδωμένα στο ντουλάπι κάποιας βιβλιοθήκης. Μάστορας και γιατρός μαζί, ο Γιάννης Γιαννακάκης-Σεϊτανίδης τα περιποιήθηκε και προσπάθησε να τους δώσει και πάλι τη «μηχανική» κίνηση, τη ζωή που πολλά από αυτά είχαν όταν δημιουργήθηκαν και είναι για αυτό ιδιαίτερα ευτυχής που, σήμερα, του δίνεται η ευκαιρία να μοιραστεί με το κοινό, αυτήν του τη δουλειά.

Σημειώνεται ότι για τις ανάγκες της έκθεσης, δημιουργήθηκε ειδικό βίντεο, στο οποίο παρουσιάζονται πολλά από τα παιχνίδια της έκθεσης. Πρόκειται για μια θαυμάσια ευκαιρία να δούμε την κίνηση και να ακούσουμε τον ήχο πολλών παιχνιδιών, στοιχεία αναπόσπαστα της «προσωπικότητάς» τους.

Η έκθεση θα διαρκέσει από 1 έως 18 Μαρτίου 2012, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Ώρες λειτουργίας καθημερινά: 11:00-20:00.