ΠΕΘΑΝΕ Ο ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑΣ ΠΟΙΗΤΗΣ Σέιμους Χίνι

Σέιμους Χίνι

Μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες των γραμμάτων και λάτρης της Ελλάδας, ο ιρλανδός ποιητής Σέιμους Χίνιπέθανε την Παρασκευή σε ηλικία 74 ετών.

Ο Χίνι, που το BBC τον χαρακτήρισε τον καλύτερο ποιητή της Ιρλανδίας μετά τον Γιέιτς, είχε τιμηθεί με το Νομπέλ Λογοτεχνίας το 1995.

Ο Σέιµους Χίνι γεννήθηκε το 1939 σε μια οικογένεια αγροτών, στην επαρχία Μόσμπον, στην κομητεία του Ντέρι. Σπούδασε (και αργότερα δίδαξε) στο Πανεπιστήμιο Queen’s στο Μπέλφαστ της Βορείου Ιρλανδίας.

Το 1972 αποφάσισε να εγκατασταθεί στην Ιρλανδία. Διετέλεσε καθηγητής ποίησης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης από το 1989 ως το 1994, ενώ το 1995 του απoνεμήθηκε το Νομπέλ Λογοτεχνίας:

Η είδηση μάλιστα τον είχε βρει στην Πελοπόννησο στην οποία, όπως έλεγε ο ίδιος, επέστρεφαν τόσο αυτός όσο και τα ποιήµατά του.

Μεταξύ των έργων του που έχουν κυκλοφορήσει στα ελληνικά είναι: Η κυβέρνηση της γλώσσας, (2008, Εκδόσεις Πατάκη), Τα αλφάβητα του Seamus Heaney, (200, Ιστός), Το αλφάδι, (1999, Ερμής), Τα ποιήματα του βάλτου, (1996, Εκδόσεις Καστανιώτη).

ΠΗΓΗ:tanea.gr