11-10-2014 ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ Kommandatur

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου δημοτικού σχολείου σας σε συνεργασία με τους ΣΓΚ του 2ου και του 7ου Δημοτικών σχολείων, προτείνει, εν όψει του εορτασμού της 28 Οκτωβρίου να επισκεφτούμε το Σάββατο 11-10-2014 στις 12:00πμ τον χώρο ιστορικής μνήμης στο Μέγαρο επί της οδού Κοραή 4 στην Αθήνα.

Στο Μέγαρο αυτό ήταν κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής εγκατεστημένες διάφορες υπηρεσίες των γερμανικών στρατευμάτων και η Kommandatur.

Στα δύο υπόγεια (6 m κάτω από την επιφάνεια της γης) κρατήθηκαν πολλοί έλληνες πατριώτες αλλά και κάποιοι Γερμανοί και Ιταλοί αντιφασίστες, ενώ “πέρασαν” πολλοί έλληνες πολίτες κάθε ηλικίας, μέχρι και παιδιά 14 ετών, για ασήμαντα παραπτώματα.

Σε όλη την έκταση των τοίχων του δευτέρου και σε περιορισμένο τμήμα του πρώτου υπογείου οι κρατούμενοι έγραφαν ή χάραζαν με όποιο αιχμηρό αντικείμενο είχαν στη διάθεσή τους μηνύματα, ονόματα, χρονολογίες και σχέδια (ανθρώπινες φιγούρες, καράβια, τραμ, αυτοκίνητα κ.λπ.), κληροδοτώντας στις επόμενες γενιές ανεξίτηλη την ιστορική μνήμη. Οι Γερμανοί έβαφαν επανειλημμένα τους τοίχους, τους οποίους οι φυλακισμένοι πατριώτες ξαναγέμιζαν με μηνύματα.

 Ραντεβού λοιπόν όσοι θέλουν και μπορούντο Σαββάτο 11-10-2014 στο σταθμό της Δουκίσσης Πλακεντίας στις 11:00πμ, ώστε όλοι μαζί να μεταβούμε με το μετρό και να επισκεφθούμε έναν τόσο σημαντικό ιστορικό μνημείο.

Τo ΔΣ